Fremleje kan være en praktisk løsning, hvis du midlertidigt ikke kan bruge dit lejemål eller ønsker at dele boligen med en anden. Men det er vigtigt at kende reglerne, så både fremlejegiver (oprindelig lejer) og fremlejetager (Ny lejer) undgår unødvendige problemer. Her er de fem bedste råd, der sikrer, at fremlejen foregår korrekt og gnidningsfrit.
Selvom der allerede eksisterer en lejekontrakt mellem udlejer og fremlejegiver, er det nødvendigt at udarbejde en separat fremlejekontrakt mellem fremlejegiver og fremlejetager. En skriftlig kontrakt sikrer klare rammer for aftalen og kan bruges som dokumentation i tilfælde af tvister.
Ifølge lejeloven må fremlejegiveren ikke tjene penge på fremleje. Huslejen, som fremlejetageren betaler, skal derfor matche det beløb, som fremlejegiveren selv betaler til udlejeren.
Hvis forbrug som vand, varme og el inkluderes i huslejen, skal det ske på en rimelig og dokumenterbar måde. For eksempel kan forbruget fordeles på antallet af personer i lejemålet.
Som fremlejegiver hæfter du stadig direkte over for udlejeren, også selvom fremlejetageren bor i lejemålet. Det betyder, at du kan holdes ansvarlig for skader, manglende betaling af husleje eller andre overtrædelser, som fremlejetageren begår.
For at minimere risikoen bør du vælge en pålidelig fremlejetager. Overvej:
Fremlejegiver må ikke kræve mere i depositum eller forudbetalt leje, end hvad der er tilladt i henhold til Lejeloven. Det maksimale beløb er:
Disse beløb skal specificeres i fremlejekontrakten. Sørg for, at kravene er rimelige og tydeligt dokumenterede.
Læs også: Fremleje og husleje
For at undgå tvister og sikre et problemfrit fremlejeforhold er det vigtigt at afholde både et indflytningssyn og et fraflytningssyn.
Indflytningssyn: Når fremlejetager flytter ind, bør I sammen gennemgå lejemålet og dokumentere dets stand. Tag billeder og lav noter om eventuelle eksisterende skader eller mangler. Udarbejd en indflytningsrapport, som begge parter underskriver, for at skabe en fælles forståelse af lejemålets tilstand. Dette beskytter både fremlejegiver og fremlejetager mod uenigheder senere.
Fraflytningssyn: Når fremlejeperioden slutter, bør I gennemføre et nyt syn af lejemålet. Sammenlign lejemålets tilstand med indflytningsrapporten for at afgøre, om der er skader eller mangler, som fremlejetageren skal erstatte. Dokumentér skaderne med billeder og detaljer i en fraflytningsrapport.
Depositum: Sørg for at tilbagebetale depositummet hurtigt, efter fradrag for eventuelle skader eller mangler, der kan dokumenteres med rapporterne. Dette skaber gennemsigtighed og mindsker risikoen for konflikter.
Ved at kombinere indflytnings- og fraflytningssyn sikrer du en struktureret start og afslutning på fremlejeforholdet, hvilket beskytter begge parter og skaber en tryg oplevelse.
Fremleje kan være en win-win-situation, men det kræver, at begge parter forstår deres rettigheder og pligter. Med en klar kontrakt, en rimelig husleje og nøje overholdelse af reglerne kan du som fremlejegiver eller fremlejetager undgå mange af de faldgruber, der ofte opstår. Gør det rigtigt fra start – og fremleje bliver en tryg og praktisk løsning.
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS