Behold mere af dit depositum

Sådan sikre du dit depositum 

At få sit depositum tilbage, når man flytter fra en lejebolig, kan være en udfordring. Mange lejere oplever, at en del af depositummet bliver tilbageholdt til istandsættelse eller reparationer, men med den rette forberedelse kan du minimere udlejers krav og sikre, at du beholder mest muligt af dit depositum.


Start med en grundig indflytningsrapport

Det første skridt til at sikre dit depositum starter allerede ved indflytning. Hvis din udlejer har to eller flere lejemål, er udlejer forpligtet til at afholde et indflytningssyn og udarbejde en indflytningsrapport. Rapporten fastslår boligens stand på overtagelsestidspunktet og er din dokumentation for, hvad du ikke hæfter for ved fraflytning.


Hvis udlejer ikke laver en indflytningsrapport, kan udlejer miste retten til at kræve istandsættelse på din regning. Husk at gemme en kopi af rapporten og tage billeder af boligens stand ved indflytning som ekstra dokumentation. Husk også at lave en fejl- og mangelliste og aflever denne inden for de første 14 dage, hvis du opdager fejl og mangler, der ikke er nævnt i indflytningsrapporten.


Vær grundigt forberedt til fraflytningssynet

Når du opsiger lejemålet, skal udlejer afholde et fraflytningssyn inden for to uger efter, at du er flyttet. Ved synet vurderes boligens stand, og udlejer udarbejder en fraflytningsrapport. Denne rapport er afgørende for, hvad du eventuelt hæfter for.


Inden fraflytningssynet kan det være en fordel at gennemgå boligen og udbedre små mangler som huller i væggene eller løse håndtag. Du bør også rengøre boligen grundigt – især køkken og badeværelse, som ofte er områder, der kræver ekstra opmærksomhed.

Dokumentation er vigtigt. Tag billeder af alle rum og installationer både før og efter synet for at sikre dig mod uberettigede krav fra udlejer.


Kend reglerne for istandsættelse

Reglerne for istandsættelse ved fraflytning afhænger af, hvornår din lejekontrakt blev indgået. Hvis kontrakten er fra før 1. juli 2015, kan udlejer kræve nyistandsættelse, hvis det fremgår af kontrakten. Dette betyder, at boligen skal afleveres i næsten ny stand.


Er lejekontrakten indgået efter 1. juli 2015, kan udlejer kun kræve normalistandsættelse, som omfatter maling, tapetsering og lakering af gulve – men ikke fuld renovering (Den indvendige vedligeholdelsespligt). Du hæfter ikke for almindeligt slid og ælde.


Det er vigtigt at sikre, at udlejer ikke kræver mere, end hvad lejeloven tillader. Gennemgå din lejekontrakt og se efter vedligeholdelsespligt, sammenhold dette med lejelovens regler for at få et klart billede af dine forpligtelser.


Sørg for skriftlig kommunikation

Når du skal fraflytte, er det afgørende at have al kommunikation med udlejer skriftligt. Dette gælder især aftaler om istandsættelse, modtagelse af fraflytningsrapport og eventuelle uenigheder. En skriftlig korrespondance kan være afgørende, hvis sagen ender i Huslejenævnet.


Udlejeren har pligt til at overholde nøje fastsatte tidsfrister i forbindelse med fraflytningssynet og fraflytningsrapporten. Fraflytningssynet skal afholdes senest to uger efter, at udlejer er blevet bekendt med, at du er flyttet ud. Under synet udarbejdes fraflytningsrapporten, som dokumenterer lejemålets stand. Hvis du deltager i synet, skal rapporten udleveres til dig med det samme. Deltager du ikke, skal rapporten sendes til dig senest to uger efter synet.


Overholdes disse frister ikke, mister udlejer retten til at kræve betaling for istandsættelse af lejemålet, medmindre der er tale om misligholdelse fra din side. Det er derfor afgørende, at du er opmærksom på fristerne og gemmer al dokumentation for fraflytningen


Læs også: Lejer har sparet 60.000 kr.


Dokumenter boligens stand

Dokumentation er din bedste forsikring. Sørg for at tage billeder af boligens stand ved både indflytning og fraflytning. Disse billeder kan bruges som bevis, hvis der opstår uenigheder. Sammenhold dem med indflytningsrapporten for at sikre, at du ikke hæfter for mere, end hvad der er rimeligt.

Hvis du opdager uoverensstemmelser i fraflytningsrapporten, skal du notere dine indvendinger skriftligt og sende dem til udlejer. Du bør aldrig skrive under på rapporten, hvis du er uenig i dens indhold. Din underskrift kan tolkes som accept af udlejers krav, hvilket kan gøre det svært at klage senere.


Pas godt på boligen

En af de nemmeste måder at beholde mest muligt af dit depositum på er at behandle boligen godt under lejeperioden. Jo færre skader og mangler, desto færre krav kan udlejer stille. Hvis der opstår skader, bør du overveje at udbedre dem, inden fraflytningssynet afholdes. Dette kan være små ting som at fylde huller i vægge, ordne ødelagte håndtag.


Afsluttende råd

For at sikre, at du får mest muligt af dit depositum tilbage, bør du:


  • Deltage aktivt i både indflytnings- og fraflytningssyn.
  • Gem al dokumentation, herunder billeder, rapporter og e-mails.
  • Sørge for at overholde alle frister og krav.
  • Søg rådgivning, hvis du er i tvivl om dine rettigheder.


Ved at være grundig, forberedt og opmærksom på dine rettigheder kan du minimere risikoen for konflikter og sikre, at din fraflytning forløber problemfrit. Det er ikke kun godt for din økonomi, men også for din ro i sindet.


Gratis huslejetjek 

Men vidste du, at du også kan få penge tilbage, hvis du har betalt for meget i husleje? Mange lejere, der står overfor en flytning, opdager, at de har ret til tilbagebetaling af overbetalt leje. Vi ser ofte, at vores klienter får tilbagebetalt over 10.000 kroner.


Du kan nemt tjekke din husleje gratis – det tager kun et par minutter.



unsplash