At opsige dit lejemål kan virke som en udfordrende proces, men med den rette fremgangsmåde bliver det både enkelt og overskueligt. Denne guide hjælper dig med at forstå, hvordan du korrekt opsiger dit lejemål, hvad lejeloven kræver, og hvad du skal være opmærksom på undervejs for at sikre en problemfri fraflytning.
En opsigelse betyder, at du som lejer ønsker at afslutte lejeaftalen og fraflytte din bolig. Opsigelsen skal ske i overensstemmelse med de regler og opsigelsesvarsler, der er fastsat i lejeloven og din lejekontrakt. Som lejer har du ikke pligt til at oplyse en årsag til opsigelsen, men det er vigtigt at sikre, at den formelle proces overholdes.
Opsigelsesvarslet afhænger af, hvilken type bolig du lejer:
Tjek altid din lejekontrakts § 11 for særlige vilkår, der kan ændre opsigelsesvarslet. Hvis der ikke er angivet andre regler, gælder de generelle opsigelsesvarsler i lejeloven.
Hvornår træder opsigelsesvarslet i kraft?
Opsigelsen træder i kraft fra den første dag i den kommende måned. Eksempel: Opsiger du dit lejemål den 24. januar, løber opsigelsesperioden fra den 1. februar og tre måneder frem.
En opsigelse skal være skriftlig for at være gyldig. Selvom mundtlige opsigelser teknisk set kan være bindende, anbefales det altid at have skriftlig dokumentation for at undgå misforståelser.
Din opsigelse bør indeholde alle disse informationer:
Afhængigt af din aftale med udlejer kan du aflevere opsigelsen på følgende måder:
Hvis der ikke er aftalt digital kommunikation, bør du altid sende opsigelsen som fysisk brev for at sikre gyldigheden.
Som udgangspunkt er en opsigelse bindende, når den er afgivet. Hvis du fortryder, kan du dog spørge udlejer, om det er muligt at annullere opsigelsen. Dette kræver udlejers accept. Hvis udlejer allerede har indgået en lejeaftale med en ny lejer, er det som regel ikke muligt at fortryde.
Læs også: Rumboer og navneændringer på lejekontrakten
Hvis du ønsker at fraflytte lejemålet tidligere end dit opsigelsesvarsel, har udlejer en pligt til at forsøge at genudleje boligen for at minimere dit økonomiske ansvar. Dette betyder, at du kun skal betale husleje for den periode, hvor boligen reelt står tom, hvis udlejer gør en rimelig indsats for at finde en ny lejer.
Eksempel:
Har du tre måneders opsigelsesvarsel, men flytter ud efter to måneder, skal udlejer forsøge at finde en ny lejer til at overtage boligen. Lykkes det, ophører din huslejepligt, når den nye lejer flytter ind. Hvis udlejer ikke forsøger at genudleje boligen, skal du ikke betale for den sidste måned.
Når opsigelsen er på plads, kan du forberede dig på fraflytningen:
At opsige et lejemål behøver ikke at være kompliceret, så længe du følger reglerne. Ved at holde din opsigelse klar og korrekt undgår du konflikter og sikrer en glidende overgang til din næste bolig.
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS