Som ung lejer kan det være lidt af en jungle at finde ud af, hvem der egentlig står for vedligeholdelsen i din lejebolig. Hvad skal du selv ordne, og hvad er udlejers ansvar? Her får du en guide til at forstå vedligeholdelsespligten, så du undgår dyre overraskelser.
Vedligeholdelse handler om at holde boligen i god stand – så den ikke forringes mere, end hvad der kan forventes ved almindelig brug. Det dækker fx over maling, reparationer eller udskiftning af defekte dele som en ovn eller en radiator. Men hvem gør hvad? Det afhænger af din lejekontrakt og de regler, der følger af lejeloven.
Den indvendige vedligeholdelse dækker over ting som maling, tapetsering og gulvbehandling. Det er typisk din opgave som lejer – men det afhænger af, hvad der står i lejekontrakten.
Hvis udlejeren har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse, er det deres ansvar at sørge for ting som maling, tapetsering og gulvbehandling. Det betyder, at du som lejer kan kræve, at udlejer vedligeholder disse områder, når det trænger. Eksempelvis kan du bede om, at væggene bliver malet, hvis de er slidte, eller at gulvene bliver lakeret, hvis de er blevet mærkbart nedslidte. I sådanne tilfælde kan udlejer ikke kræve, at du betaler for vedligeholdelsen gennem dit depositum ved fraflytning. Det gælder også, selvom boligen kræver istandsættelse, så længe det falder ind under den indvendige vedligeholdelse, som udlejeren har ansvaret for.
Hvis udlejer har oprettet en vedligeholdelseskonto, vil udgifterne til maling og istandsættelse typisk blive finansieret herfra. Som lejer kan du også kræve, at udlejer bruger midler fra kontoen til at udføre nødvendig vedligeholdelse i lejemålet, når det er påkrævet.
Husk, at du altid skal give udlejer besked, hvis der opstår problemer i boligen, fx fugtskader eller defekte installationer. Informerer du ikke udlejer, kan du ende med at skulle betale for skaderne, hvis de bliver værre.
Den udvendige vedligeholdelse handler om alt det, der ikke hører ind under indvendig vedligeholdelse samt nøgler og låse – fx tag, vinduer, facade og hårde hvidevarer, der fulgte med boligen.
Læs også: Fejl og mangler
Som udgangspunkt er det kun skader, du selv har forårsaget, som du skal betale for. Hvis du fx spilder maling på gulvet, ødelægger en låge eller bruger komfuret forkert, så det går i stykker, hænger du selv på regningen. Det gælder også for ting, du selv har installeret, som resulterer i skader på lejemålet – fx en vaskemaskine.
Normalt slid og ælde er ikke dit ansvar. Hvis fx en radiator holder op med at fungere, eller vandtrykket i bruseren er utilstrækkeligt. Det er udlejers ansvar, da udlejer har vedligeholdelsespligten for det pågældende område.
Hvis udlejer ikke sørger for den vedligeholdelse, som de har ansvaret for, kan du:
Vedligeholdelse kan virke som en kedelig del af det at være lejer, men hvis du har styr på reglerne, slipper du for store regninger og unødvendige konflikter med din udlejer.
Læs også: Tidsbegrænset leje
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS