Huslejestigninger kan ofte skabe forvirring blandt både lejere og udlejere. Efter 1. juli 2015 blev regulering efter nettoprisindekset den primære metode til årlige huslejestigninger, hvilket erstattede den tidligere trappelejemetode. Her gennemgår vi, hvordan stigninger efter nettoprisindekset fungerer, hvad reglerne siger, og hvad både lejere og udlejere skal være opmærksomme på.
Nettoprisindekset er en måling af prisudviklingen i Danmark baseret på forbrugerpriser for varer og tjenester. Det afspejler, hvordan priserne generelt stiger i samfundet, og bruges som grundlag for huslejestigninger for at sikre, at huslejen følger med inflationen.
Huslejen kan justeres én gang årligt baseret på stigningen i nettoprisindekset over en 12-måneders periode. Ofte bruges tallene fra oktober året før og året inden for beregningen, dette vil fremgå af lejekontrakten.
Beregning:
Kun med angivelse i lejekontrakten: Huslejeregulering efter nettoprisindekset er kun gyldig, hvis det er skrevet ind i lejekontraktens § 11. Det skal fremgå, hvordan reguleringen beregnes, og hvilket tidspunkt, der bruges som reference.
Ingen varslingspligt: Når regulering efter nettoprisindekset er indskrevet i kontrakten, kræves der ikke yderligere varsel. Reguleringen sker automatisk pr. 1. januar hvert år eller det tidspunkt, der er aftalt i kontrakten.
Depositum og forudbetalt husleje: Når huslejen stiger, kan udlejer vælge at lade depositum og forudbetalt husleje justeres tilsvarende for at bevare deres værdi. For eksempel, hvis depositum svarer til tre måneders husleje, skal det opjusteres, så det stadig matcher den nye leje.
Læs også: Hvornår må huslejen stige?
Tjek din husleje gratis. Mange betaler en for høj husleje, men med et simpelt tjek kan du opdage, om du har ret til penge retur eller en lavere husleje fremover. Det tager kun et par minutter og kan spare dig for tusindvis af kroner.
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS