Huslejestigninger kan være en kilde til bekymring for mange lejere, men det er vigtigt at kende reglerne for at forstå, hvornår udlejer har ret til at hæve huslejen, og hvad du som lejer kan gøre. Her gennemgår vi de mest almindelige situationer, hvor huslejen lovligt kan stige.
En af de mest almindelige metoder til huslejeregulering er via nettoprisindekset, som følger prisudviklingen i samfundet. Dette sikrer, at huslejen stiger eller falder i takt med inflationen.
Hvornår må huslejen stige?
Hvis det er aftalt i lejekontraktens § 11, kan udlejeren regulere huslejen én gang årligt baseret på ændringen i nettoprisindekset. Stigningen kræver ingen varsling, da reguleringen er forudbestemt i kontrakten.
Hvordan beregnes stigningen?
Stigningen beregnes som en procentvis ændring i nettoprisindekset over en periode på 12 måneder.
Eksempel:
Hvis huslejen er 80.000 kr. årligt, og indekset er steget med 2 %, vil huslejen stige til 81.600 kr.
Læs også: Nettoprisindekset
Udlejer kan hæve huslejen, hvis der er foretaget væsentlige forbedringer, der øger lejemålets værdi. Dette kan inkludere renovering af badeværelset, nye vinduer eller installation af energibesparende løsninger.
Hvad skal udlejeren gøre?
Udlejeren skal varsle huslejestigningen skriftligt mindst tre måneder før den træder i kraft.
Hvad kan lejeren gøre?
Lejeren har ret til at gøre skriftlig indsigelse inden for seks uger, hvis stigningen vurderes at være urimelig. Udlejer skal derefter indbringe sagen for huslejenævnet.
Hvis huslejen er markant lavere end sammenlignelige lejemål i samme område, kan udlejer kræve en justering. Dette kaldes regulering efter det lejedes værdi.
Hvordan vurderes det lejedes værdi?
Værdien fastsættes ved at sammenligne lejemålet med lignende boliger i området med hensyn til beliggenhed, størrelse, kvalitet og udstyr.
Regler for forhøjelsen:
Der skal gå mindst to år mellem huslejestigninger efter det lejedes værdi.
Stigningen skal varsles skriftligt med tre måneders varsel.
Huslejestigninger på grund af stigende driftsudgifter er kun relevante for lejemål, hvor huslejen er fastsat efter omkostningsbestemt leje. Dette gælder ofte for større ejendomme med flere lejligheder. Hvis udlejers udgifter stiger, eksempelvis på grund af højere ejendomsskatter, forsikring eller vedligeholdelsesomkostninger, kan huslejen hæves for at dække disse øgede omkostninger.
Hvad skal varslingen indeholde?
For at stigningen er gyldig, skal udlejer sende en skriftlig varsling, der indeholder:
Frist for varsling
Udlejer skal give besked om huslejestigningen inden for fem måneder efter, at de højere udgifter er pålagt ejendommen. Hvis denne frist ikke overholdes, mister udlejeren retten til at hæve huslejen på baggrund af de pågældende omkostninger.
Lejer og udlejer kan i fællesskab aftale en huslejestigning. Det er dog vigtigt at bemærke, at lejeren ikke er forpligtet til at acceptere en sådan aftale.
Gode råd til lejere:
Underskriv kun en aftale om huslejestigning, hvis du er enig i, at den er rimelig. Er du i tvivl, bør du ikke acceptere huslejestigningen.
Hvis lejekontrakten ikke indeholder bestemmelser om regulering i § 11, kan huslejen ikke stige automatisk. Der kan ikke foretages huslejestigninger inden for de første to år af lejeaftalen grundet at lejen er væsentligt under det lejedes værdi.
Læs også: Huslejestigninger med tilbagevirkende kraft
Huslejestigninger skal ske på et lovligt og gennemsigtigt grundlag, og lejeloven beskytter lejeren mod urimelige eller ubegrundede stigninger. Ved at forstå de forskellige scenarier for huslejestigninger kan du som lejer sikre, at dine rettigheder overholdes. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at få din husleje vurderet – mange lejere opdager, at de betaler for meget.
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS