Huslejestigninger kan skabe usikkerhed for mange lejere, især når de præsenteres med tilbagevirkende kraft. Men hvornår er det egentlig lovligt for udlejere at hæve huslejen bagud? Her gennemgår vi reglerne og undtagelserne, så du som lejer er godt informeret.
Før vi går i dybden med huslejestigninger med tilbagevirkende kraft, er det vigtigt at forstå, hvordan huslejen fastsættes. Der er tre hovedmetoder:
Omkostningsbestemt husleje:
Huslejen fastsættes ud fra udlejers driftsudgifter, f.eks. ejendomsskatter, forsikring og vedligeholdelse. Denne metode anvendes for ejendomme i regulerede kommuner, der er opført før 31.12.1991.
Det lejedes værdi:
Her fastsættes huslejen efter, hvad tilsvarende lejemål koster i området, med hensyn til størrelse, stand og beliggenhed.
Fri lejefastsættelse:
Gælder for nybyggeri efter 31.12.1991 og konverterede erhvervslejemål. Huslejen kan her fastsættes til markedslejen uden de store begrænsninger.
Som udgangspunkt kan udlejeren ikke hæve huslejen med tilbagevirkende kraft. Der findes dog enkelte undtagelser, hvor dette kan være tilladt:
Hvis huslejen er fastsat efter omkostningsbestemt husleje, og udlejers driftsudgifter stiger – f.eks. på grund af højere ejendomsskatter, afgifter – kan huslejen hæves bagudrettet (Hvis det er stigende udgifter til det offentlige).
Regler for tilbagevirkende kraft:
Varselstid:
Udlejeren skal varsle mindst 3 måneder før stigningen træder i kraft.
Ved stigende driftsudgifter kan stigningen dog træde i kraft bagudrettet, så længe varslingen sker inden for 5 måneder og det er udgifter til det offentlige.
Indhold i varslingen:
Hvis lejekontrakten indeholder en aftale om regulering efter nettoprisindekset (angivet i § 11), kan huslejen justeres årligt uden krav om yderligere varsling. En forsinkelse i reguleringen kan dog føre til en større efterregning.
Læs også: Nettoprisindekset
Hvis du modtager en huslejestigning med tilbagevirkende kraft, er der flere ting, du kan gøre:
Tjek din lejekontrakt:
Sørg for, at stigningen er i overensstemmelse med vilkårene i kontraktens § 11 eller andre relevante bestemmelser.
Undersøg dokumentationen:
Kræv at se dokumentation for udgiftstigninger, hvis stigningen skyldes øgede driftsomkostninger.
Gør indsigelse:
Hvis du mener, at stigningen er urimelig eller forkert, kan du gøre skriftlig indsigelse inden for 6 uger. Udlejeren skal herefter indbringe sagen for huslejenævnet.
Få en vurdering:
Overvej at få en professionel vurdering af din husleje for at sikre, at stigningen er rimelig.
Læs også: Formelle krav til huslejestigninger
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS