Som lejer er det vigtigt at kende de forskellige metoder, som udlejere kan bruge til at fastsætte huslejen. En af dem er markedsleje, også kendt som fri lejefastsættelse. Hvis du bor i en nyopført ejendom eller overvejer at flytte ind i en nyere bolig, er markedsleje relevant at forstå. Her er, hvad du skal vide om, hvornår markedsleje kan anvendes, og hvordan det påvirker din husleje.
Markedsleje betyder, at huslejen fastsættes frit efter en aftale mellem udlejer og lejer – uden at være bundet af regler om omkostningsbestemt leje eller det lejedes værdi. Huslejen bestemmes i stedet af markedsvilkår, dvs. hvad udlejeren mener, at boligen kan lejes ud til, og hvad lejeren er villig til at betale.
Fri lejefastsættelse gør det muligt for udlejere at tage en højere husleje i forhold til andre metoder, men huslejen skal stadig være rimelig i forhold til markedsniveauet. Hvis huslejen er urimeligt høj, kan den dog nedsættes i henhold til aftalelovens § 36. Dette oplever vi dog sjældent, da det kræver at huslejen er meget højere end sammenlignlige lejemål.
Ifølge lejelovens § 54 må markedsleje kun anvendes, hvis lejemålet opfylder én af følgende kriterier:
Nyopførte ejendomme: Ejendomme, der er taget i brug efter 31. december 1991, må udlejes efter markedsleje. Dette gælder både lejligheder og enkeltværelser.
Konverterede erhvervsejendomme: Ejendomme, der pr. 31. december 1991 eller tidligere udelukkende blev brugt til erhverv, men som senere er omdannet til boliger, kan udlejes efter markedsleje.
Nyindrettede tagetager: Lejemål i loftsrum, der pr. 1. september 2002 ikke blev benyttet som boliger, må udlejes efter markedsleje, hvis de er nyindrettede.
Nypåbyggede etager: Boliger i nye etager, hvor der er givet byggetilladelse efter 1. juli 2004, kan udlejes efter markedsleje.
Det skal fremgå tydeligt i lejekontrakten, at lejemålet er omfattet af reglerne for fri lejefastsættelse.
Markedsleje fastsættes gennem en aftale mellem lejer og udlejer. Aftalen skal klart fremgå af lejekontrakten, hvor det også skal nævnes, at lejen er fastsat efter reglerne for markedsleje. Hvis kontrakten ikke indeholder denne præcisering, kan lejen i stedet blive vurderet efter reglerne om omkostningsbestemt leje eller det lejedes værdi.
Som lejer bør du altid sammenligne huslejen med lignende boliger i området. Det kan give dig en idé om, hvorvidt den aftalte husleje er rimelig.
Hvis du ikke bor i en lejebolig, der hører under reglerne for fri leje/markedsleje, anbefaler vi, at du får tjekket din husleje. Mange lejere betaler for meget, og der kan være store besparelser at hente. Få tjekket din husleje gratis på to minutter.
Læs også: Betaler du for meget i husleje?
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS