Flytter du hjemmefra for første gang eller måske til din allerførste lejebolig? Det er en kæmpe milepæl, men det er også her, mange af os har fået en brat opvågning til voksenlivet. Lejekontrakter er nemlig ikke lige så spændende som indretningsidéer på Pinterest, men de kan spare dig for en masse problemer senere. Så lad os gøre det let for dig! Her er, hvad du skal vide, før du skriver under.
Vi ved det – det er fristende bare at smække en underskrift på papiret og komme videre til indretningen. Men STOP! Tag dig tid til at læse lejekontrakten grundigt. Mange lejere opdager først senere, at de har bundet sig til ting, de aldrig havde lagt mærke til. Som f.eks. at du skal fraflytte 14 dage før kontraktens ophør – og så står du pludselig uden tag over hovedet.
Denne sektion er stedet, hvor udlejeren kan smide ekstra regler ind. Det er her, de snedige detaljer gemmer sig, og derfor skal du læse den ekstra godt igennem. Her er nogle af de ting, du skal holde øje med:
Tip: Har du svært ved at forstå noget i § 11? Få det tjekket, før du skriver under. Det er altid bedre at være på den sikre side.
Læs også: Husdyr i lejebolig
Gør dig klar til at grave dybt i lommerne. Udlejeren kan kræve op til tre måneders husleje som depositum og tre måneders forudbetalt leje. Det betyder, at du potentielt kan skulle betale syv måneders husleje upfront, inden du overhovedet får nøglerne. Av, ikke?
Når du flytter ind, så tag detektivbrillerne på. Find alle fejl og mangler – ridser i gulvet, huller i væggene, en dryppende vandhane – ALT. Dokumentér det med billeder og send det til udlejeren inden for 14 dage. Det sikrer dig, hvis der senere opstår diskussioner om, hvad der var der, før du flyttede ind.
Normalt står du for den indvendige vedligeholdelse – altså maling, tapetsering og gulvbehandling. Men sørg for, at det hele er klart i kontrakten. Skal du fx stå for udvendig vedligeholdelse som altaner eller haver? Hvis ja, så tjek, om det overhovedet er lovligt – det er ikke altid tilfældet.
Husleje kan variere meget, men det er en god idé at tjekke, om din er rimelig i forhold til området og boligens stand. Har du mistanke om, at huslejen er for høj? Så kan du altid få den vurderet – måske kan du spare tusindvis af kroner.
Udlejeren kan godt skrive mange ting i kontrakten, men nogle regler kan ikke ændres – heller ikke i § 11. Ifølge lejeloven kan udlejer fx ikke pålægge dig urimelige forpligtelser. Så hvis noget virker lidt for meget, så spørg dig selv (eller en ekspert): "Er det her overhovedet lovligt?
Læs også: Boligsøgning som lejer
At flytte ind i din første lejebolig kan føles som en stor jungle. Men med disse tips er du bedre klædt på til at undgå faldgruberne:
Med lidt forberedelse kan du flytte ind med ro i maven og fokusere på det, der virkelig betyder noget – at gøre dit nye sted til dit hjem. 🏠✨
TLF: +45 52236030
Mail: Hello@huslejehelten.dk
CVR: 44712229 Dansk Lejeret ApS